Klassiska saftiga Lussebullar
Jag brukar baka lussebullar 1-2 ggr varje jul.
Jag har provat en massa olika recept, vissa med kesella, vissa utan. Ibland med ägg, och i vissa fall mindre fett.
Somliga recept gör bullarna torra redan efter en dag, men detta recept gör bullarna magiskt saftiga!
Även efter de har varit i frysen. 😀
Jag ÄLSKAR russin och saffran, men ni kan såklart välja att minska på dessa, och även utesluta russin i degen.
Ingredienser 30-40 bullar
4 paket saffran 😀
2 dl strösocker
2 msk vatten
50 g jäst (1 paket)
175 g rumsvarmt smör
2,5dl rumsvarm mjölk +
2,5dl rumsvarm grädde ( blandas ihop)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl ca 13 1/2 dl
1-2 dl russin
1 ägg till pensling
Gör så här
Börja med att ta fram mjölk/grädde + smör i god tid så de blir rumsvarma.
Lägg i saffran i vattnet i ca 20 min.
Lägg russinen i vatten ca 30 minuter, sila sedan bort vattnet.
Smula ner jästen ihop med saffran+ vattnet, mjölk/grädde och smöret i småbitar i en köksmaskin med degkrok.
Tillsatt socker, salt och mjölet.
Arbeta ihop degen i 15 min.
( När 5 min återstår kan ni lägga i russin om ni vill ha det i degen, annars hoppar ni bara över detta)
Degen kommer att vara kladdig, men det ska den vara.
Jäs degen sen under duk i 60 min.
Ta upp degen på bakbord och knåda den lätt, med så lite mjöl som möjligt. ( för mycket mjöl gör bullarna torra)
Degen är ju ganska kladdig, så jag mjölade händerna och bakade ut lussebullar istället för att tillsätta för mycket mjöl i bullarna.
Lägg bullarna på bakpapperklädda plåtar, tryck i russin och låt dom jäsa under duk i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dom sedan svalna på galler under en duk.
Sedan är det bara att äta, äta, äta!! 😀😋
Kommentarer
Skicka en kommentar