Vetedeg med fördeg till kanelbullar och nutellabullar

 Lördag. Som vanligt vaknar jag okristligt tidigt (05.10).

Så vad gör man?! 

Jo, sätter igång en vetedeg och bakar lite bullar.

Denna degen innehåller ägg och mer socker, så därför gör man en fördeg.

Resultatet blir mycket saftigare bullar.



Fördeg

20g jäst

1 msk strösocker

5 dl mjölk

9 dl vetemjöl

Deg

Fördegen

0,5 tsk salt

2 dl sirap

1 msk mortlad kardemumma

2 ägg

6-7 dl vetemjöl

150 g smör rumstempererat


Fyllning till kanelbullar

125 g mandelmassa

125 g smör

1 dl socker

3,5 msk ströbröd

2 msk vatten

1,5 msk kanel

• Rör ihop allt till en smet.


Nutellafyllning med nötter

125 g nutella

125 g smör

Hackade valfria nötter ( kan uteslutas)

• rör ihop smör och nutella till en smet

Pensling 

Uppvispat ägg

Pärlsocker 


Gör så här

Smula jäst i bunke, och tillsätt sockret.

Värm mjölken till 37 grader, och häll över jäst och rör tills det lösts upp.

Tillsätt mjölet och rör smeten klumpfri.

Täck med plast, och jäs 1-2 timmar.

Degen ska få dubbel storlek och vara bubblig.


Sen tar ni fram er assistent ( funkar för hand, men det är jäkligt jobbigt), i med fördegen, salt, kardemumma, sirap, ägg och mjöl.

Kör i några min tills degen går ihop.

Sen lägger ni i smöret, lite i taget, och kör sen ytterligare 7-8 min tills degen bildar trådar.

Degen ska hålla ihop men vara kladdig.

Plasta sen bunken och låt jäsa 1-2 timmar, till dubbel storlek.

Under tiden kan ni göra smeten.



När degen jäst klart kavlar ni ut den till en rektangel och brer på kanelsmeten om ni vill göra kanelbullar eller nutellasmeten för chokladbullar.

Rulla sen ihop från långsidan och skär ut ca 30 bullar.




Eller vik på mitten och skär remsor och snurra ihop till en bulle.




Lägg på plåt med bakplåtspapper, eller i formar och låt jäsa 30 min.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö på pärlsocker eller nötter beroende på vilka bullar ni gör.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de fått ordentligt med färg.


Nutellabullar


Kanelbullar













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mormors kålpudding

Färsfyllt franskbröd