Vetedeg med fördeg till kanelbullar och nutellabullar
Lördag. Som vanligt vaknar jag okristligt tidigt (05.10).
Så vad gör man?!
Jo, sätter igång en vetedeg och bakar lite bullar.
Denna degen innehåller ägg och mer socker, så därför gör man en fördeg.
Resultatet blir mycket saftigare bullar.
Fördeg
20g jäst
1 msk strösocker
5 dl mjölk
9 dl vetemjöl
Deg
Fördegen
0,5 tsk salt
2 dl sirap
1 msk mortlad kardemumma
2 ägg
6-7 dl vetemjöl
150 g smör rumstempererat
Fyllning till kanelbullar
125 g mandelmassa
125 g smör
1 dl socker
3,5 msk ströbröd
2 msk vatten
1,5 msk kanel
• Rör ihop allt till en smet.
Nutellafyllning med nötter
125 g nutella
125 g smör
Hackade valfria nötter ( kan uteslutas)
• rör ihop smör och nutella till en smet
Pensling
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
Smula jäst i bunke, och tillsätt sockret.
Värm mjölken till 37 grader, och häll över jäst och rör tills det lösts upp.
Tillsätt mjölet och rör smeten klumpfri.
Täck med plast, och jäs 1-2 timmar.
Degen ska få dubbel storlek och vara bubblig.
Sen tar ni fram er assistent ( funkar för hand, men det är jäkligt jobbigt), i med fördegen, salt, kardemumma, sirap, ägg och mjöl.
Kör i några min tills degen går ihop.
Sen lägger ni i smöret, lite i taget, och kör sen ytterligare 7-8 min tills degen bildar trådar.
Degen ska hålla ihop men vara kladdig.
Plasta sen bunken och låt jäsa 1-2 timmar, till dubbel storlek.
Under tiden kan ni göra smeten.
När degen jäst klart kavlar ni ut den till en rektangel och brer på kanelsmeten om ni vill göra kanelbullar eller nutellasmeten för chokladbullar.
Rulla sen ihop från långsidan och skär ut ca 30 bullar.
Eller vik på mitten och skär remsor och snurra ihop till en bulle.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, eller i formar och låt jäsa 30 min.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö på pärlsocker eller nötter beroende på vilka bullar ni gör.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de fått ordentligt med färg.
Nutellabullar
Kanelbullar
Kommentarer
Skicka en kommentar