Piroger med svampfyllning
Piroger gör jag ofta.
De är perfekta att ha i frysen och bara ta fram till lunch eller mellanmål.
Fyllningen kan bestå av köttfärs, ost och skinka eller egentligen bara ta det du är sugen på!
Så svampfyllning blir det, för det är såååå gott!!
Ingredienser 20-25 st.
25 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg
Ca 12 dl vetemjöl
Svampfyllning
500 g svamp ( jag tog champinjoner och kantarell)
1 rödlök
1/2 paket cantadou 4 peppar
Salt, peppar
Riven ost
Ägg till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt sedan mjölken.
Låt det bli 37 grader, och häll det sedan över jästen.
Rör runt tills det löst upp sig.
Tillsätt salt, ägg och mjöl och arbeta ihop degen smidig.
Täck med plast och låt den jäsa 1 timme.
Under tiden gör du fyllningen.
Hacka svampen i små bitar.
Samma med löken.
Stek svamp och lök i olja tills det får ordentligt med färg.
I med färskosten och låt det koka ihop ett par minuter.
Låt det svalna.
Kavla ut degen och tryck ut rundlar, eller dela degen i 20-25 delar och kavla ut cirklar.
Lägg på ca 1 msk fyllning och riven ost. Tryck ihop kanterna ordentligt, gärna med en gaffel.
Lägg på plåt och låt dom jäsa 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och gärna lite riven ost. Grädda sen 15 minuter.
Smaklig spis!!
Kommentarer
Skicka en kommentar